Monday 12 January 2015

V ulicích Paříže: 1. díl

Co se vám vybaví, když se řekne Paříž? Určitě většinu z vás napadnou slova jako romantika, Eifellovka, centrum módy, město zamilovaných a další podobné výrazy...ale je realita opravdu taková?


Já jsem o Paříži vždycky snila a konečně jsem měla možnost si svůj sen splnit. Francie je zemí, ve které bych chtěla žít. Teprve teď ale začínám ovládat základy francouzštiny, protože na naší škole až do tohoto ročníku nebyla možnost učit se tomuto jazyku. A to mě moc mrzí, protože ve Francii se bez francouzštiny těžko obejdete. Neříkám, že jsme měli nějaké špatné zkušenosti s komunikací. My jsme tam ale byli pouze jeden týden a tak komunikace na hotelu, kde mluvit cizími jazyky je jejich povinností, a v kavárnách a různých muzeích, kde jsou na turisty také zvyklí, byla úspěšná. Ale jak je známo, Francouzi jsou na svůj mateřský jazyk velice pyšní a angličtina je pro ně až na dalším místě. Něco jiného je, když tam jedete např. na studijní pobyt nebo pracovat, pak už to bez francouzského jazyka prostě nepůjde. A to mě na tom nejvíc mrzí, že francouzsky umím jen pár slovíček a frází. Strašně moc bych tam totiž chtěla jet studovat nebo alespoň na nějakou brigádu. 


Do Paříže jsem se moooc těšila. Neměla jsem ale žádná velká očekávání, protože opak je většinou pravdou, a tak jsem se nechala spíše překvapit. A zklamaná jsem tedy vůbec nebyla! Ba naopak. Byla jsem ohromena výhledem z Eifellovky, procházkami vánočně svítící Champs-Elysées, maličkými obchůdky namísto dnešních obřích supermarketů a tamními pekárnami s barevnými makronkami. Jedna věc mě ale trošku přeci jen zklamala. Byla to obsluha v kavárnách a restauracích. Nevím, zda to bylo naší chybou, že jsme si vždy vybrali nějakou se špatnou pověstí, nebo jsou francouzi špatnými hostiteli. V jedné kavárně jsme seděli asi hodinu, než si nás vůbec číšnice všimla, v další jsem zaplatila nekřesťanské peníze za sendvič a dostala jsem hnusný zabalený sendvič ze supermarketu a ve Starbucks mi spletli kafe a místo perníčkového laté mi dali obyčejou černou kávu (já bych to nazvala spíše žblichtou, protože takovou kávu fakt napiju...ale naštěstí mi moji reklamaci přijali).

O Pařížankách se říká, že jsou vždy vymóděné, pozitivně naladěné, krásné, milé,...no abych pravdu řekla, tak jsem žádnou pořádně vymóděnou a hezky vypadající Pařížanku neviděla. Možná tam jsou, ale třeba jsem na ně jen nenarazila! Vůbec nechci být nějak povrchní, ale čekala jsem, že tam uvidím nějaké odvážnější a extravagantnější outfity, než tady u nás v maloměstě. Neříkám, že byly nějaké škaredé. To ne, byly pěkné a upravené, ale ne podle toho, co jsem se o nich načetla.


A co vy? Sníte o Paříži nebo už jste tam byli?

7 comments:

  1. jej Paríž. tam chcem ísť. krásne fotky

    pls follow my blog:
    http://maddestfashion.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  2. V Paříži jsem nikdy nebyla a myslím, že každé místo stojí za poznání, takže bych se tam určitě někdy ráda podívala:) .. Ta druhá fotka se mi strašně líbí.:)

    http://a-wonderful-part-of-the-mess.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  3. Já o Paříží pořád jenom sním, tak snad se to jednou povede :) :D

    ReplyDelete
  4. milujem pariz, bola som tam 2x, ale urcite chcem ist este :)

    ReplyDelete
  5. Chtěla bych se tam podívat, ale kvůli tomu útoku bych se teď bála..

    ReplyDelete
  6. nice photos, i'd love to visit someday!

    xx danielle // shades of danielle // bloglovin

    ReplyDelete